dag 29

SOS Guardia Civil - STOP

zondag 19 juni

Navarra brandt

hittegolf en straffe wind

 Vandaag ben ik midden in de bosbranden hier verstrikt geraakt 😱.

Bij de mooie kapel van Santa Maria de Eunate, zag ik hoe de bergen errond afgebrand waren. Daags voordien hing er in het dorpje waar ik verbleef al een dikke mist en brandlucht. Er was 'ergens' een grote brand.

Rond Puente La Reina reed ik tussen bruine velden, heuvels en verbrande bomen. Er hing brandgeur. Rode 'bomberos'wagens reden heen en weer. In de stad lag een uitgebrande tankwagen naast het fietspad. Mensen stonden in groepjes bij elkaar en keken bang naar de bergen waar hier en daar nog rook te zien was. 

Met een klein hartje reed ik verder. Iets voorbij Estella wou ik picknicken toen een man naar me toe kwam. Hij gebaarde dat ik niet verder mocht. Ik begreep het niet goed allemaal. Mijn Spaans is toch niet dát..

Hij stak me een papiertje toe waarop stond: SOS Guardia Civil - STOP. In een telefoontje naar de albergue in Los Arcos, waar ik zou overnachten, hoorde ik hoe niemand er nog mocht vertrekken. Politie en vrijwilligers brachten de wandelaars met auto's terug. 

Ik besloot terug te keren naar Estella. In de krant zag ik later hoe ik in de streek midden de bosbranden zat. Ik was erg aangeslagen..

Tijdens mijn wandeling door het stadje en in mijn hotelkamertje gingen er vanalle gedachten door me heen - bezorgdheid over klimaattoestanden, medeleven met de mensen hier (en dieren en natuur). Er was hier zo veel verloren gegaan. Tegelijk vroeg ik me af of het nog wel oké was om hier 'wat' rond te fietsen... wat mijn plek was...

Hier heb ik wat tijd voor nodig...

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Caroline
2 jaar geleden

Hey Marleen , dit moet echt raar doen. Heel begrijpelijk dat je hiervoor tijd nodig hebt. Maar met al die beschermengels gaat je dat zeker lukken .

Min Van Delm
2 jaar geleden

Dat komt hard binnen! Wat doe je dan ???? Oppassen en aan je eigen veiligheid denken, Marleen!

Christine
2 jaar geleden

Meer dan pittig....
Stilstaan,
Dat is echt wel wat dan in je opkomt...
En zien wat dat brengt...
Nu zeker: alleliefs 🍀🌺❤️